8/6 – 9/9: Tinco Tentoonstelling Beetsterzwaag

Vanaf 8 juni is in Beetsterzwaag (Friesland) de tentoonstelling Tinco Lycklam, een Friese jonker in de Oriënt te zien. Hier wordt het verhaal verteld van een adellijke Fries die opgroeide in Beetsterzwaag en ruim drie jaar door de Oriënt reisde.

Tekst: Stichting Historisch Beetsterzwaag | Beeld: Portrait du baron Lycklama à Nijeholt en costume oriental; Schilder: Emile Vernet-Lecomte / Pierre Tetar Van Elven

Vanaf 8 juni is in Beetsterzwaag (Friesland) de tentoonstelling Tinco Lycklam, een Friese jonker in de Oriënt te zien. Hier wordt het bijzondere verhaal verteld van een bijna vergeten adellijke Fries die opgroeide in Beetsterzwaag en als jonge man ruim drie jaar door de Oriënt reisde. Na terugkomst in zijn geboortedorp richtte Tinco Lycklama à Nijeholt (1837-1900) een museum in met bijna 700 oosterse voorwerpen die hij had verzameld tijdens zijn reizen. Een paar jaar later verhuisde hij naar Cannes in Zuid-Frankrijk, waar hij opnieuw een museum opende en respect verwierf, mede wegens grote schenkingen aan katholieke instellingen.

In samenwerking met het Musée de la Castre in Cannes en de Tinco Lycklama Foundation keert de collectie van Tinco tijdelijk terug naar Beetsterzwaag.

Behalve de collectie brengt de tentoonstelling de reis van Tinco Lycklama in kaart, en maakt men kennis met zijn leven en werk. Bovendien biedt de tentoonstelling een aparte kijk op Syrië aan de hand van foto’s uit de tijd van Tinco in combinatie met schilderijen van de hedendaagse archeoloog en kunstschilder Theo de Feyter. Zijn gouaches tonen plekken in het Midden-Oosten waar Tinco 150 jaar geleden is geweest, zoals Damascus, Aleppo, Palmyra en Beiroet.

Rondom de tentoonstelling zijn extra activiteiten georganiseerd, waaronder lezingen en rondleidingen.

Achtergrondinformatie
Jonkheer Tinco studeerde geschiedenis en rechten in Utrecht en Groningen. In 1862 schreef hij zich in bij de vermaarde Ecole des Langues Oriëntales te Parijs. De kennis die hij hier opdeed, sprak tot Tinco's verbeelding en hij vatte het plan op om een reis te maken die uiteindelijk drie en een half jaar zou duren. Via Berlijn en Rusland trok hij naar de Kaukasus.

Zijn hoofddoel was echter Perzië en in mei 1866 bereikte hij Teheran. Daarna vervolgde hij zijn archeologische verkenningen naar Persopolis, Babylon, Nineveh en Palmyra en doorkruiste hij Libanon en Palestina. Hij trok te paard en te voet door desolate gebergten en woestijnen en huurde mensen in om hem te begeleiden, te beschermen en te dienen.

Tinco deed opgravingen, kocht en ontving honderden artefacten, waaronder zeer waardevolle. Aan het einde van zijn reis liet hij deze verschepen naar zijn geboortedorp Beetsterzwaag waar hij in het Eysingahuis zijn museum begon dat in januari 1871 de deuren opende.

Het museum was van korte duur. Tinco had gezondheidsproblemen en ging kuren in Cannes. De Friese jonker werd meteen verliefd op de stad. Hij nam in 1872 zijn intrek in Villa Escarras en verhuisde zijn hele museum mee.

Tinco was in Cannes een graag geziene figuur in het culturele en sociale leven van de internationale beau monde. Hij organiseerde bals costumés, die beroemd waren langs de hele zuidkust van Frankrijk. In 1877 was zijn collectie dermate uitgebreid, dat hij besloot er afstand van te doen. Het werd een schenking aan de gemeente Cannes als dank voor de genoten gastvrijheid. Tinco was daarmee de grondlegger van het Musée de la Castre in deze stad. De Fries stierf in 1900 in Cannes, maar werd begraven bij de Sint Franciscuskerk in Wolvega.

Praktische informatie
Locatie: Grietenijhuis (het oude gemeentehuis), Hoofdstraat 17, 9244 CL Beetsterzwaag
Periode: van 8 juni t/m 9 september 2018
Openingstijden: woensdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.
Entree: 5 euro (kinderen t/m 12 jaar gratis, mits onder begeleiding)

Organisatie: Stichting Historisch Beetsterzwaag. In samenwerking met de Tinco Lycklama Foundation en Musée de la Castre in Cannes.

De gemeentes Cannes en Opsterland hebben een culturele overeenkomst afgesloten om deze tentoonstelling mogelijk te maken. Het Tinco-project is onderdeel van Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Meer informatie op: historischbeetsterzwaag.nl culturelehoofdstraat.nl

Achtergrondinformatie over Tinco op tincolycklama.org (Engelstalig)

Partners en sponsors
Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Opsterland, Van Teyens Fundatie, Provincie Fryslân (Iepen Mienskip Fûns), Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Gravin van Bylandt Stichting, P.W. Janssen’s Friesche Stichting, Rabobank Drachten Friesland Oost.

Laatste nieuws