Kamerheer van de koning, een erebaan

Bij een kamerheer denk je misschien aan een lakei in een lange jas, afgezet met goud galon, daaronder een fluwelen kniebroek en schoenen met glimmende gespen. Een sprookjesfiguur uit een fictief verleden. Niets is minder waar!

Tekst: Cora Westerink | Fotografie: Eigen foto's & iStock

Bij een kamerheer denk je misschien aan een lakei in een lange jas, afgezet met goud galon, daaronder een fluwelen kniebroek en schoenen met glimmende gespen. Een sprookjesfiguur uit een fictief verleden. Niets is minder waar! Jaap Wolters is algemeen directeur van een dynamische investeringsmaatschappij in vastgoed en grote schepen. Geen livrei, maar een klein blauw strikje op zijn linkerborst als hij de koning dient. Hij vertelt over zijn erebaan en zijn geliefde Noorderland. 

De ogen en oren van Zijne Majesteit: In gesprek met Jaap Wolters

Hoe word je kamerheer? Moet je daarvoor bevriend zijn met de koning, kun je solliciteren, of word je voorgedragen?
‘Voor de functie van kamerheer word je gevraagd. Je kunt er niet voor solliciteren en alhoewel je uiteindelijk direct met de koning en de koningin te maken hebt, is een reeds bestaande vriendschappelijke relatie geen voorwaarde. Voorafgaand aan de selectie en benoeming laat de koning zich informeren over mogelijk geschikte personen. Daarvoor raadpleegt hij zijn medewerkers van de koninklijke hofhouding, en eventueel andere vertrouwenspersonen, bijvoorbeeld de commissaris van de koning in de betreffende provincie. Uiteindelijk komen daar meerdere namen (of een naam) uit voort die voor nadere kennismaking in aanmerking komen. Na informerende gesprekken met de koninklijke hofhouding volgt kennismaking met de koning. Tot slot volgt de benoeming.
Er zijn binnen de koninklijke hofhouding ook hof-dames, maar die hebben een wat andere rol dan de kamerheren.’

Benieuwd naar het hele interview? Je leest het in Noorderland 2018-3, bestel 'm hier.

Laatste nieuws