Hoe de wereld naar de Wadden kwam

De Waddeneilanden blinken uit in eigen producten, tradities, recepten en liedjes. Dankzij de zee en de scheepvaart barst het er van wereldse invloeden. Zeelieden namen vaak bijzondere souvenirs mee.

Tekst: Marloes de Moor | Fotografie: Gert Tabak, Pieter Sytema, Tineke Borsch

De Waddeneilanden blinken uit in eigen producten, tradities, recepten en liedjes. Dankzij de zee en de scheepvaart barst het er van wereldse invloeden. Zeelieden brachten van alles mee uit de landen die ze bezochten en met een beetje geluk spoelen uitheemse producten ook spontaan aan! Van exotische Surinaamse kalebassen, opgezette kaaimannen en Russische tabakspotten tot Japanse oesters, Zuid-Afrikaanse dansjes en Scandinavische dames.

Op de brede, witte zandstranden van de Waddeneilanden is het makkelijk wegdromen. Turend over de uitgestrekte, golvende watervlakte vraag je je af wat zich achter de kaarsrechte streep van de horizon schuilhoudt. Staan ze daar ver weg net zo te mijmeren op het strand? Eilander zeelieden laten het niet bij dromen en verlangen. Op koopvaardijschepen trekken zij al eeuwenlang de wijde wereld in. In de eerste plaats natuurlijk om de kost te verdienen. Dat ze zo ook nog wat van de wereld zien, is mooi meegenomen.  

Doordat de eilanders altijd al sterk gericht waren op de zeevaart, zijn de Waddeneilanden nooit echt geïsoleerd geweest en kregen wereldse invloeden de kans zich te verspreiden. Vooral vroeger, toen er nog tijd was om van boord te gaan en een havenstad te bezoeken, namen zeelieden vaak bijzondere souvenirs mee. 

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in Noorderland 2018-5. Haal 'm nu in de winkel of bestel hier.

 

 

Laatste nieuws