Fries feestjaar met een boodschap

Als Culturele Hoofdstad van Europa laten de Friezen zien en voelen dat hun sterke eigen cultuur goed samengaat met een kosmopolitische inslag. 

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: LF2018 en iStock | Openingsbeeld: ahavelaar / iStock

Een fiere eigen taal. De Elfstedentocht. Werelderfgoed Waddenzee. Aardappelen op sterniveau. Een stoer paardenras. Het Fryske volk is vermaard om z’n eigenzinnigheid. Maar als Culturele Hoofdstad van Europa laten de Friezen zien en voelen dat die sterke eigen cultuur goed samengaat met een kosmopolitische inslag. 

Het kan vast niemand zijn ontgaan na zoveel jaar van gedegen voorbereiding: Leeuwarden, met in het kielzog compleet Fryslân, is dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Kortweg LF2018; en dat zullen we weten. Onder die vlag wordt – nog de rest van het jaar – een stortvloed aan optredens, exposities, manifestaties, concerten, festivals, routes en evenementen over “de rest van de wereld” uitgestort. Een gemêleerd aanbod waarmee de organisatie rekent op een slordige 4 miljoen bezoeken.

Mienskip: creatieve explosie
Het hoofdmenu telt 60 grootschalige projecten en een mienskipsprogramma dat uitpuilt met nog eens honderden kleine(re) activiteiten in steden en dorpen op het Friese platteland. Mienskip staat voor saamhorigheid, gemeenschapszin. De Friezen doen het samen en dat leidt tot een smeltkroes van creativiteit, van Workum tot Burum en van De Hoeve tot Het Bildt. ‘Fryslân is een kweekvijver van talent en een bron van geweldige ideeën voor heel Nederland en Europa,’ jubelt het team LF2018. ‘Want je kunt voor de televisie blijven zitten en zien hoe de wereld om je heen verandert, of ’m uitzetten en samen met je buren je straat tot een mooiere plek maken.’ Dat is het idee.

Benieuwd naar onze tips? Je leest het volledige artikel in de nieuwe Noorderland; haal 'm in de winkel of bestel hem hier.

 

 

Laatste nieuws