Expeditie de Eese: een historische schatkamer

Ruim 800 hectare natuur en cultuurhistorie samengebald op het grensvlak van Overijssel, Drenthe en Friesland. Toch is het niet al goud wat er blinkt op Heerlijkheid De Eese. Want zo’n bezit vergt grote verantwoordelijkheid van generaties schatbewaarders.

Tekst: Jolanda de Kruyf | Foto: Andries De La Lande Cremer

Het landgoed draagt z’n herfstblos met gepaste triomf. Ruim 800 hectare natuur en cultuurhistorie samengebald op het grensvlak van Overijssel, Drenthe en Friesland. Toch is het niet al goud wat er blinkt op Heerlijkheid De Eese. Want zo’n bezit vergt grote verantwoordelijkheid van generaties schatbewaarders.

Leeggeroofde braamstruiken vlechten hun prikkeldraad van taai groen. Op het bospad verderop wachten populaire raapplaatsen. Kinderen bijeen gehurkt, hun van huis meegebrachte tasjes vol tamme kastanjes. Typisch gezinsverdrijf voor de zondagmiddag. Al haalde je hier honderd keer eerder een frisse neus, het blijft een weergaloos decor dat geen seizoen verveelt. Niet als de winter komt die het land fixeert. Niet als straks de varens weer gulzig omhoogschieten en het koren weer wuift op de akkers. De Eese leent zich altijd voor een expeditie.

Maar de Heerlijkheid herbergt veel meer dan bos, natuur en landbouwgrond; het is één grote groene schatkamer, rijk aan vondsten en verhalen. Woudreuzen van eeuwen en een handvol met zorg geconserveerde rijksmonumenten vormen feitelijk een eigen tijdbalk van hoogte- en dieptepunten. Mijlpalen voor de ontdekkingsreizigers onder ons. Het landgoed ligt royaal bezaaid met sporen die menselijk ingrijpen prijsgeven; van artefacten uit de vroege prehistorie tot ordinaire puinresten uit de Tweede Wereldoorlog. 

Benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel Noorderland nummer 7 hier.

 

Laatste nieuws