Hoe is het nu met… Renate Groenewold

Tekst: Marloes de Moor | Foto: BrunoPress

Wie haar naam zegt, denkt aan ijs en flitsende rondetijden: Renate Groenewold. Ze sleepte gouden en zilveren medailles binnen en haalde drie keer de wereldtitel. Elf jaar geleden stopte ze met schaatsen. Tegenwoordig runt zij samen met haar broer Peter (40) een aannemersbedrijf en timmerfabriek in Stadskanaal. ‘Mijn ervaring met topsport kan ik ook hier goed gebruiken.’

Wereldkampioen allround in 2004 en de wereldtitel, wereldkampioen ploegenachtervolging 2008 en op de 3000 meter in 2009. Twee zilveren olympische medailles. Natuurlijk, oud-schaatser Renate Groenewold (45) koestert haar mooie herinneringen op het ijs, maar ze is zich er niet altijd van bewust dat ook anderen dat doen. Dan komen klanten bij timmerfabriek Wegro voor een houten trap, raam of kozijn en kijken ze haar ineens onderzoekend aan. Even zien ze weer het gestroomlijnde donkerblauwe pak met de rode bast, haar soepele slagen, de vlijmscherpe bochten. ‘Hé wacht even… Oh, jij was toch die schaatser? Wat hebben we van je genoten!’ constateren ze verrast.

Meeslepende wedstrijd
Wie had dat gedacht. Ze is uitgepeerd, die Pechstein. Kijk ‘es, kijk ‘es, als een dronken eend daar op de kruising. Het zwalkt links en rechts en Renate Groenewold dat schaatst en dan komt ze bij de laatste binnenbocht aan. Steek je handen maar omhoog. Doe gewoon als bij het wielrennen. Renate Groenewold wereldkampioen!’ Buiten zinnen en euforisch weerklinkt de stem van sportverslaggever Jacques Chapel op 8 februari 2004 op de radio in Nederlandse huiskamers. Na 30 lange jaren wordt Renate Groenewold wereldkampioen allround in het Noorse Hamar. Atje Keulen Deelstra ging haar  in 1974 voor. Tijdens een meeslepende wedstrijd verslaat ze eindelijk haar schijnbaar onoverwinnelijke rivaal Claudia Pechstein, die al vier gouden plakken op haar naam heeft staan. Blik op oneindig, onder haar het witte, weerkaatsende ijs. Pas 100 meter na de finish, als ze op de klok ziet dat de tijd bij Pechstein niet stil gaat staan, beseft ze dat ze gewonnen heeft. De kijkers van toen herinneren zich het nog precies. ‘Het is leuk om te merken dat mensen me herkennen, het nog weten en enthousiast raken,’ vertelt Renate, die sinds 11 jaar gestopt is met schaatsen op topsportniveau.

Familie in de bouw
Tegenwoordig bestiert ze samen met haar broer Peter het aannemersbedrijf Groenewold Bouw en de timmerfabriek Wegro in Stadskanaal. Iets heel anders dan de witte ijsbaan die eens haar habitat was. In plaats van verbeten toe te werken naar die gouden plak, is Renate nu verantwoordelijk voor de personeelsorganisatie en marketing van het bedrijf. Ze weet inmiddels alles van houten ramen, kozijnen, trappen en windmolenbladen, van nieuwbouw en kleine projectontwikkeling, van verbouwingen.
Toch ligt de overstap naar de bouw meer voor de hand dan hij op het eerste gezicht lijkt. ‘Mijn vader werkte bij een aannemer in Stadskanaal. Toen mijn broertje op zijn 18de geen zin meer had om naar school te gaan, vond mijn vader dat prima, maar op voorwaarde dat hij ging werken. Mijn broer ging in hetzelfde bedrijf aan de slag, onder meer als uitvoerder. Maar in 2008, vier jaar na de dood van mijn vader, was hij niet meer zo gelukkig in die baan. “Waarom begin je niet voor jezelf?” stelde ik voor. Dat heeft hij gedaan. Het ging boven verwachting goed. Hoewel het crisis was, haalde hij de ene na de andere opdracht binnen. Totdat hij riep: “Zus, help! Ik over zie het niet meer! Wil jij meekijken?”

Verder lezen? Het volledige interview met Renate Groenewold verscheen in Noorderland 2022-1. Dit nummer is nu te koop in onze online webshop en in de winkels. In dit nummer bezochten we het Groninger Schaatsmuseum, maakten we heerlijke wintergerechten en liepen we het Friese Elfstedenpad. Dit, en nog veel meer, lees je nu in de nieuwste editie van Noorderland!

Laatste nieuws